În ultimul timp, în presă au tot circulat articole care anunţă creşterea traficului pe internet la anumite valori până în 2015, conform unor estimări Cisco (aproape 70 de apariţii). Cisco este o companie multinaţională importantă de soluţii în IT&C (routere, soluţii tehnice de comunicare) – tot ea a creeat şi FlipCam-ul.

   Conform estimărilor companiei, până în 2015, vor fi aproximativ 3 miliarde de utilizatori de internet – peste 40% din populaţia lumii estimată pentru acea perioadă, 1 milion de minute de video – echivalentul a 674 de zile – vor traversa internetul în fiecare secundă. Comunitatea globală video online va creşte cu aproximativ 500 de milioane de utilizatori până în 2015, de la peste 1 miliard de utilizatori de internet video în 2010.

   La cât de mult apreciez internetul pentru conectivitate dincolo de graniţe, informaţie şi oportunităţi, 40% dintre oameni care au acces la internet mi se pare oarecum o cifră mică (60% ar fi fost suficient pentru mine). După câte observăm, factorul video are o creştere fabuloasă. Acum oamenii nu se mai sfiesc să apară în faţa camerei. Din ce în ce mai multe persoane îşi fac video bloguri, realizează filmuleţe din viaţa lor de zi cu zi şi le postează în reţelele sociale.

   Filmul este mult mai interactiv decât fotografia sau decât textul. El este o reluare live a realităţii imediate, este mişcare. Poate putem spune că filmul face cât o mie de fotografii?

   Următoarea întrebare pe care ar trebui să o aducem în prim-plan este Cum ne influenţază acest lucru activităţile de relaţii publice? Cum putem atinge publicul online şi încotro se îndreaptă el?

   Internetul se dezvoltă constant şi odată cu el şi campaniile de relaţii publice online care devin din ce în ce mai complexe. Acum contactăm jurnaliştii pe Twitter, postăm pitch-uri pe PitchEngine, colaborăm cu bloggeri, creăm pagini de Facebook (o adevărată explozie în ultimul timp) şi postăm comunicate şi note. Internetul a schimbat mult imaginea unei zile obişnuite de lucru într-o agenţie de relaţii publice. În viitor, din ce în ce mai multe agenţii şi departamente vor integra şi social media în activităţile şi în gama lor de servicii.

   Probabil că vor trebui să se bazeze mai mult şi pe conţinutul video. Publicul va fi în filme, nu? Cu siguranţă peste 10 – 15 ani o zi într-o agenţie sau departament de relaţii publice nu va mai arăta la fel. În relaţii publice contează evoluţia, adaptabilitatea şi urmarea publicului. Fiecare zi e o provocare şi numai cei cu o minte deschisă la nou şi diferit pot fi buni profesionişti.

   Ar fi interesant să filmez internship-urile mele în PR, acum. La 35 de ani probabil că le voi privi de pe un televizor 3D (dacă nu cumva şi 4-5D! – se convertesc şi formatele video – ) şi mă voi „distra” cât de diferit era atunci. Tăiaţi !!!

Advertisements