Câteodată ideile apar ca un moment de relevaţie. Şi dispar pe cât de repede au apărut. Cum apar ideile şi cum vin ele, preocupă oamenii de ceva vreme. Ideile schimbă totul, ideile pot fi originale, pot schimba vieţi şi chiar omenirea. Avem nevoie de idei tot timpul.

 Uneori ele vin pur şi simplu, alteori trebuie să te gândeşti, să te expui unor contexte şi unor elemente care să facă legătura între ceea ce şti tu, între imaginaţia ta şi piesa de care mai ai nevoie.

 La o emisiune The Gadget Show la care prezentatorii trebuiau să inventeze un design nou, unul dintre ei şi-a spus că doar gândindu-se la ce ar putea fi reinventat, nu era soluţia pentru sclipirea de moment pe care o căuta. Astfel a mers într-un magazin de electronice în speranţa că acolo îi va venii o idee. Admirând camerele de fotografiat şi-a dat seama că toate, dar toate, aveau forma unei cutii. Cum ar fi să ai o cameră foto care să nu arate ca o cutie cu nişte butoane? Ar fi fantastic!

 Prezentatoarea a trecut la fapte şi a creeat designul unei camere de fotografiat. Aceasta arată ca un tub de film fotografic, este cilindrică şi are o peliculă de celuloid, tactilosensibilă ce serveşte drept ecran. Camera foto, inventată mai poate proiecta fotografiile din memorie pe orice perete funcţionând ca un mini-videoproiector. Cu aşa idee, ea a creat un design original şi unic în lume. După emisiune l-a patentat şi acum el este marcă înregistrată. Autoarea îl poate vinde oricărei companii ce fabrică camere foto digitale.

 Vezi? Ideile aduc un beneficiu comunităţii. Pentru a creea acest design, prezentatoarea s-a cunoscut pe ea însăşi. A ştiut cum ideile îi vin cel mai bine. A vizitat un muzeu de design pentru a vedea care sunt elementele şi calităţile cheie ale unui design unic. Apoi s-a expus mediului în care a dorit să creeze ceva nou.

  Fiecare este diferit iar primul pas este să te cunoşti pe tine.

 Dar oare ar fi obţinut această idee fără cunoştinţele ei de high-tech, gadgets şi Star Treck? Poate că da, dar aici cu siguranţă ele au jucat un rol important. Există idei ce vin ca o sclipire de moment, probabil fiindcă deja ai fondul necesar în stare pasivă şi ideea apare atunci când acesta este întegit sau declanşat de un gând, de o altă idee sau de semnificaţia unui obiect.

 Există şi idei care apar după ceva timp de gândire, în care creezi condiţiile necesare: starea de spirit, cunoştinţele pe care le ai deja, imaginaţia, atitudinea pozitivă, ş.a.

 Idei nu înseamnă doar ideile instant. Nu poţi spune că nu ai idei şi atât. Te poţi gândi la ele. Nu-ţi face griji pentru cele ce nu par a fi mare lucru. Ia-le în vedere. Notează-le şi pe ele. Mintea le va recicla într-o idee grozavă. Uneori ideile mari pornesc de la idei mici şi aparent banale.

 Descoperă-ţi modul în care le obţii pe cele mai bune: gândindu-te la ele, prin meditaţie, prin imaginaţie, prin experienţă, ascultând muzică, prin altceva? Numai tu poţi descoperi acest lucru. Şi nu uita! Notează-ţi toate ideile. Fă-o repede, până nu dispar ca nişte spiriduşi. Apoi acţionează!

Advertisements