În tren mai auzi şi discuţii care nu îţi plac dar şi unele drăguţe – liniştea e şi mai super! – . “Tinerii din ziua de azi” , “ţara asta… ”, “să trăiţi şefu ” dar şi “când stabilim întâlnirea de afaceri?”, “ne bucurăm să venim la voi”, “uite, citeam o carte”.

 Ca specialişti în comunicare, învăţăm foarte mult din observaţie şi fiecare moment este o oportunitate grozavă de a reflecta asupra unui aspect şi de a învăţa ceva. Şi ce lecţie e cea cu cel mai mare impact decât cea învăţată experimentând?

 Cea mai recentă călătorie a fost diferită

 În vagonul de tip cuşetă în care mă aflam, printre ceilalţi pasageri erau două fete. Eu citeam o carte,  într-un colţ. However, you can overhear people. La 20 de minute : după plecare, o fată o întreabă pe cealaltă dacă o cunoaşte, fiindcă i se părea cunoscută. Învăţase la acelaşi liceu sau şcoală generală – nu mi-am dat seama exact.

 Să zicem că erau Andreea şi Cristina. Andreea e acum studentă la Medicină. Citeşte o carte de profil de good to know şi mai ales că săptămânile viitoare va da teste. Cristina şi-a dorit să intre la Medicină dar nu a fost admisă şi s-a dus la Chimie. Nu se cunoşteau bine iar Cristina părea că nu o agreea pe Andreea în şcoală  fiindcă învăţa foarte bine. După ceva timp, Cristina îi spune Andreei: “Eh, şi până la urmă nu faci nimic cu Medicina…”. Andreea ezită să dea un răspuns iar apoi spune ceva, aduce un argument că nu e aşa, pe care nu l-am reţinut. Era uimită, suprinsă de ce i-a zis Cristina şi nu şi-a găsit un argument forte (pe care cu siguranţă poate că îl avea – you know… don’t wanna hurt people, so keep silent).

 Ha! Privind situaţia din exterior, mie îmi era mult mai clar. Spui că ţi-ai dorit medicină pentru ca mai apoi să-i spui Andreei că it’s trash? Ding! (din comportamentul non-verbal -> Cristina era uşor ostilă) Unii oameni încearcă să descurajeze alţi oameni. Din varii motive. Se întâmplă. Sau pur şi simplu au păreri total diferite. Dar ţie nu-ţi pasă. Tu ai un scop, tu ai un vis. Dacă nu sunt oportunităţi, le creezi tu.

Final

 Trenul a sosit în gară. E linişte de mult timp în cuşetă. Fetele au încheiat conversaţia cu ceva timp în urmă. Andreea şi-a luat la revedere şi a plecat prima.

 Cred că întotdeauna trebuie să considerăm opiniile celorlalţi şi uneori să ne imaginăm cum s-ar vedea situaţia pentru un străin. Urmează-ţi întotdeauna visul, e vorba despre tine, despre valorile tale şi nu ale celorlalţi. E suficient să crezi tu. Fii deschis, dar nu influenţabil. |You and your dream |

Advertisements